13. kesäkuuta 2017

Kesän parhaat hetket

Joko teidän perheissä on tehty suunnitelmaa koululaisten kesäloman varalle? Meillä koululaisen lomapäivissä on tänä vuonne riittänyt ohjelmaa ilman organisointiakin, ja täytyy tunnustaa että olen tästä yllättävästä puuhakkuudesta enemmän kuin tyytyväinen. Viime vuonna kännykkää irroteltiin koulaisen kädestä turhan usein, mutta tänä kesänä kännykän tilalle ovat tulleet kaverit, luovat puuhat ja hoitohevosen huoenpitoon liittyvät kunniatehtävät.

Tänä vuonna oma kesälomani jää totuttua lyhyemmäksi, johtuen kevät-talvella vaihtuneesta työpaikasta. Muutos uuteen työhön on ollut kuitenkin niin mieluinen, ettei edes loman lyheneminen harmita työläistä tällä hetkellä. Ja tottahan on, etten ihan hirveän uuvuksiin itseäni työviikolla saa kun teen osittaista työaikaa. Kesällä onkin ihanaa viettää perjantain arkipäivä aina yhdessä koululaisen kanssa.
Tänä kesänä vältyttiin myös perinteiseltä reissustressiltä, koska kesän matkasuunnitelmat toteutuvat extepore periaatteella kotimaassa. Kauemmaksi suunnataan sitten ehkä myöhemmin talvella. Lyhennettyyn matkaohjelmaan on tänä vuonna varsin iloinen syy, sillä saamme mieluisia kesälomavieraita Atlantin toiselta puolen.

Muiden perheiden, erityisesti pikkulapsiperheiden, lomasuunnitelmia kuunnellessa usein puhutaan loman lyhyydestä tai loman olemattomuudesta, reissukassan pienuudesta tai muista  reissaamisen estävästä haasteesta. Joissakin tuttavaperheissä lapsia harmitti väliin jäänyt ulkomaanmatka, toisessa koitetaan sopeutua uudenlaiseen perhearkeen eikä talous anna myöden kylpylä tai huvipuistoreissuja. Itse jäin miettimään millaiset asiat omassa lapsuudessa olivat niitä tärkeimpiä kesäjuttuja, kysyin asiaa myös perheen koululaiselta. Yksikään tehty reissu ei yltänyt kärkikahinoihin, ei itselläni eikä koululaisella. Parhaiksi asioiksi kesässä nousivat kiireettömyys, kaverit ja arjesta jollakin tavalla poikkeava tekeminen.

Merenrantakaupungissa asuvalla on se onni että uimapaikka löytyy usein aika läheltä. Keäslomilla olemme seikkailleet koko perheen voimin myös lähialueiden rannoilla,Lohtajalla ja Kalajoella - joista kummassakin saa lämpimänä päivänä aivan aurinkorannikkofiiliksen ja mukavasti päivittyneen ihon.
Toinen ihana kesään liittyvä asia ovat suloiset kesäkahvilat ja ravintolat. Meidän perheemme ehdoton ykkösvälipalapaikka on kotikaupunkimme Vohvelikahvila, jossa on kiva piipahtaa niin ostosreissun lomassa kuin muuten vaan.Perheen aikuiset taas rakastavat suloisen Mustakarin kesäravintolan tarjontaa, eikä kesäravintolan burgeri jätä kyllä koululaistakaan kylmäksi. Jälkkärilista paikassa on myös mitä mainioin ja ihanasti aina muokattavissa myös tällaiselle ruoka-ainerajoittuneelle herkkusuulle.


Pieni päivän miniloma on helppo toteuttaa myös viikonlopun aikana jos suuntaa naapurikaupunkiin. Meidän naapurikaupungissamme Pietarsaaressa on kaikki mitä meidän perheemme tarvitsee eli ihania sisustusputiikkeja sekä loistavia ruokapaikkoja!Lisäksi Pietarsaaressa on useita kiinnostavia tutustumiskohteita, joista itselleni ehdottomasi mieluisin on Aspegrenin puutarha. Suloisessa puutarhassa on helppoa kulkea myös lastenvaunujen kanssa ja alueelta löytyy ihana ravintola jossa lounastarjoilu päivittäin. 


Toinen suloinen ja ehdottomasti suosittelemisen arvoinen päivälomakohde on Ylistarossa sijaitseva eläinten vanhainkoti Wanha Markki. Suloisempaa paikkaa saa hakea ja kohde on ihana aivan kaikenikäisille. Koululaisemme ihastui vapaana kulkeviin lampaisiin, kanoihin, poniin ja muihin suloisiin eläinystäviin. Tila on itsessään todella kaunis ja eläimet esimerkillisen hyvin hoidettuja. Tilalla on myös kahvila ja suloinen puimuri pehmis!


Ja onhan ihania talonpoikaishenkisiä tutustumiskohteita ihan kotikaupungin liepeilläkin. Omaan lapsuuteenkin jo olennaisesti kuulunut Toivosen eläinpuisto ja kotiseutumuseo taitaa edelleen olla lapsiperheiden suosiossa? Pikkulinnut kertoivat puiston leikkialueen laajentuneen melkoisesti ja alueen kehittyneen paljon sitten minun viime vierailuni - täytynee siis käydä vierailulla taas parin vuoden tauon jälkeen.Rikkaan tapahtumatarjonnan lisäksi kotikaupunkimme tarjoaa loistavan tilaisuuden museoihin ja ihaniin vaihtuviin näyttelyihin tutustumiseen. Luonnontieteellinen museo Kieppi on aina yhtä mukava vierailukohde ja sopivasti samassa pihapiirissä vohvelikahvilan kanssa.
 Ja ihan edellisten läheltä löytyy K.H Renlundin museo, jonka näyttely ja tapahtumatarjontaa kannattaa kesän aikana seurata. Kiepissä ja museossa on myös se kiva puoli, että molempiin on vapaa sisäänpääsy.


Tapahtumien ja nähtävyyksien keirtämisen lisäksi kesässä tärkeintä on kiireettömyys ja lepääminen. Akkuja saa ja pitääkin ladata tulevan talven varalle, eikä mikään estä nauttimasta lomasta juuri itselleen sopivimmalla tavalla. Siinä missä  toinen pakkaa heti loman alkaessa reppunsa ja suuntaa seikkailulle maailman kaukaisimpaan kolkkaan, on toinen tyytyväisimmillään kotipihan riippumatossa kirjaan uppoutuneena.


Itse arvostan hidasta elämää ja aivan tavallisia asioita. Mökkimaisemassa on hyvä lepuuttaa mieltä ja katsetta. Mato-ongella istuessa aika tuntuu menettävän merkityksensä ja hiljaa laiturilla istuminen on suorastaan meditatiivista kesätekemistä. Vanhan kodin kesätekemiseemme kuului lahnojen narraaminen kotirannasta ja näitä kesiä koululaisemme muistelee erityisellä lämmöllä.
Ihanaa kesäistä lomatekemistä ovat myös pitkät pyöräseikkailut. Koululaisen kanssa valitsemme usein maisemareittejä, kun taas miehen kanssa pyöräillessä saa samalla kattavan tietopaketin nykyisen kotikaupunkimme historiasta.


Muita ihan tavallisia ja ihania asioita, myös kesän ulkopuoella ovat koko perheen peli-illat, yhdessä kokkaileminen, makkaran tai tikkupullien paisto takassa ja ystävien kanssa oleminen.


Uskon että kesä on parhaimmillaan juuri nyt, ilman ylisuuria odotuksia ja aikatauluja. Kesä on täynnä mahdollisuuksia ja vapautta - vapautta kokeilla uusia asioita ja nauttia auringon antamasta energiasta.
Kesästä ja kesäpuuhista jää ihanat muistot ja eletyistä hetkistähän voi koostaa vaikka valokuvakollaasin piristykseksi tulevan talven varalle. 


Nautitaan siis kesästä, yhteisestä ajasta ja niistä itselle tärkeimmistä asioista!

Palataan taas kesäterveisten merkeissä!


Ei kommentteja: